Het energiesysteem

U bevindt zich hier: Home Het energiesysteem

Het energiesysteem

Het energiesysteem

  • Wat is een WKO systeem?

    Met warmte-koude-opslag (WKO) wordt energie in de vorm van warmte of koude opgeslagen in de bodem. Deze energiezuinige techniek wordt gebruikt om woningen en gebouwen te verwarmen of te koelen. De diverse technieken op het gebied van bodemenergiesystemen zijn te categoriseren als duurzaam. WKO energiesystemen, leveren een forse energiebesparing op.

    Er wordt op Torckdael gebruik gemaakt van een open WKO-systeem, warmte koude opslag, waarbij grondwater als energiedrager wordt gebruikt voor koelen of verwarmen. Naast dat er gebruik kan worden gemaakt van warmte- koude opslag in de bodem zullen de woningen en appartementen ook worden verwarmd met behulp van warmte uit de stadsgracht van Wageningen, het zogenaamde WOW-systeem. Het onttrekken van warmte uit de stadsgracht levert een positieve bijdrage aan de oppervlaktewaterkwaliteit, door afkoeling, stroming en beluchting. Nadat de warmte uit het grondwater en het water uit de stadsgracht in de bodem is opgeslagen wordt het grondwater weer in de bodem geïnjecteerd en het water uit de stadsgracht weer naar de stadsgracht teruggebracht.


  • Wat is vloerverwarming/koeling?

    Het verwarmen en koelen gebeurt op de meest comfortabele manier, namelijk via de vloer. In alle kamers zijn in de vloer leidingen aangebracht waar water doorheen wordt gepompt voor verwarming en/of koeling. Het water in de leidingen voor verwarming kent een aanvoer temperatuur van tussen 40 °C en 50 °C.

    Dit temperatuurverschil bepaalt samen met de temperatuurinstelling op uw thermostaat de mate van warmteafgifte en dus de temperatuur in uw woning. Hierbij vermelden wij dat de vloer maximaal circa 28 graden Celsius kan worden.

    Voor de koeling is dit bijna identiek, alleen ligt hier het temperatuurregime lager. Het water in de leidingen voor koeling kent een aanvoer temperatuur van circa 18 graden Celsius en een retour temperatuur van circa 23 graden Celsius. Ook hier bepaalt het temperatuurverschil tussen aanvoer en retour samen met de instelling van de thermostaat de mate van koeling. Dat betekent dat ook tijdens warme zomerdagen het binnenklimaat op een aangename temperatuur blijft. Wel is het goed om te weten dat de woning maximaal circa 5 graden Celsius koeler wordt dan de buitentemperatuur. Het temperatuurregime van het systeem is zodanig, dat er geen condens op de vloer kan ontstaan. Als gevolg van regelgeving is in de badkamer vloerkoeling overigens niet mogelijk.

  • Wat maakt vloerverwarming comfortabel?

    Vloerverwarming heeft een aantal grote voordelen. De woning kan door het hele jaar door optimaal worden gebruikt bij comfortabele temperatuur. Op slechts een paar plekken zal een radiator of convector aan de muur hangen of op de vloer staan. De woning is hierdoor flexibeler in te richten. De gehele woning heeft steeds een gelijkmatige temperatuur omdat de binnenlucht langzaam wordt opgewarmd door de vloerverwarming met een relatief lage temperatuur. Daarbij zal de vloer vrijwel altijd behaaglijk aanvoelen.

    Door de lage temperatuur en het grote verwarmingsoppervlak (de hele vloer van de woning) ontstaan er nauwelijks luchtstromen in de woning. Het ontbreken van merkbare luchtstromen geeft extra comfort. En omdat er minder luchtbewegingen zijn, is er ook minder beweging van stofdeeltjes in de woning. Dat is plezierig, vooral voor mensen met astmatische klachten. De ingestelde temperatuur wordt zowel in de winter (verwarming) als in de zomer (koeling) gehandhaafd. Als het in de zomer extreem warm wordt, zal de temperatuur in de woning maximaal vijf graden Celsius lager zijn dan de buitentemperatuur.

  • Wat is een Gigajoule?

    De Gigajoule (symbool GJ) is een eenheid van energie. Het betreft hier één Giga, één miljard oftewel 1.000.000.000 Joules. Deze maat wordt vaak gebruikt in combinatie met WKO systemen om de gecertificeerde opbrengst per jaar aan te duiden. Bij een verbrandingswarmte van 31,65MJ/m³ voor aardgas en een gemiddelde systeemefficiëntie van 90% voor het verwarmen van water met gas is een GJ opbrengst voor een WKO systeem gelijk aan:

    • 1GJ / (31,65MJ * 90%) = 35,11m³ gas.

  • Wat is een warmtepomp?

    In plaats van een gasaansluiting is uw woning aangesloten op bronenergie uit een WKO. De warmtepomp vervangt de conventionele cv-ketel. Deze (collectieve) warmtepomp staat niet opgesteld in uw woning maar in de centrale technische ruimte dat scheelt voor u bijvoorbeeld weer ruimte in uw woning.  De werking van een warmtepomp is even ingenieus als eenvoudig en te vergelijken met een koelkast. Het apparaat is in staat om de temperatuur van de geleverde bronwarmte ‘op te pompen’ tot dit geschikt is voor verwarming en warm tapwater bereiding. In de zomer hoeft de warmtepomp geen warmte te maken voor verwarming. Het toestel zorgt er voor dat het water in de vloer gekoeld wordt en daarnaast wordt er gezorgd dat het warm tapwater op temperatuur blijft. De warmtepomp werkt op elektriciteit, die in belangrijke mate via PV zonnepanelen op het dak van het gebouw wordt opgewekt.